Većina povrijeđenih zadobila je lakše povrede, rekli su zdravstveni dužnosnici.       Foto: AA

Zvaničnici su u srijedu rekli da se broj poginulih u zemljotresu magnitude 6,5 koji je u utorak pogodio veći dio Pakistana i Afganistana, te susjednu Indiju popeo na 14.

U Pakistanu je svih 10 smrtnih slučajeva zabilježeno u sjeverozapadnoj pokrajini Khyber Pakhtunkhwa, koja graniči s Afganistanom, objavila je pokrajinska uprava za upravljanje katastrofama (PDMA).

Sharafat Zaman Amar, glasnogovornik afganistanskog ministarstva zdravstva, rekao je da su incidenti povezani s zemljotresom diljem zemlje rezultirali s najmanje četiri smrtna slučaja i 70 povrijeđenih.

Prema američkom Geološkom institutu (USGS), zemljotres magnitude 6,5 imao je dubinu od 187 kilometara s epicentrom u afganistanskom području Jurm.

Nacionalni centar za seizmičko praćenje u Pakistanu isprva je dao očitanje od 7,7 stepeni koje je Pakistanski meteorološki zavod smanjio na 6,8.

Rečeno je da je žarište zemljotresa bilo u graničnim područjima Afganistana, Tadžikistana i Pakistana. Većina povrijeđenih zadobila je lakše povrede, rekli su zdravstveni dužnosnici.

"Preko 80 ljudi je hospitalizirano u okruzima Swat, Dir, Swabi, Chitral i Malakund u Khyber Pakhtunkhwa, prvenstveno zbog urušavanja krova, zidova i traume", rekao je Bilal Fauzia, glasnogovornik spasilačke službe.

U Islamabadu, Rawalpindiju i Peshawaru, prema nacionalnim i pokrajinskim vlastima za upravljanje katastrofama, nekoliko visokih zgrada je napuklo, zbog čega je uprava naredila obveznu evakuaciju.

Podrhtavanje tla je srušilo i komunalne stubove, prekinuvši dotok struje u nekoliko područja, izvijestila je lokalna televizija Samaa News.

"Klizišta su na nekoliko tačaka blokirala su historisjki put svile koji povezuje Pakistan sa susjednom Kinom", izvijestio je taj kanal.

Zemljotres je također uzdrmao dijelove Kašmira pod indijskom upravom, kao i sjevernu Indiju, uključujući glavni grad New Delhi.

TRT Balkan / agencije