Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka objavilo je da je broj poginulih u zemljotresu povećan na 632.     Foto: Reuters

Nacionalni institut za geofiziku Maroka saopštio je da je zemljotres jačine sedam stepeni Rihterove skale koji je pogodio grad Marakeš, najveći zemljotres u zemlji u proteklih sto godina.

Kako je objavila marokanska novinska agencija MNA, epicentar potresa bio je u regiji Al Haouz, 80 kilometara jugozapadno od Marakeša, a osjetio se na području od 400 kilometara.

Iz Nacionalnog instituta za geofiziku objavili su da su zemljotres ove jačine registrovali prvi put u posljednjih sto godina, napominjući da je ovo najveći zemljotres u proteklom stoljeću.

Dodaje se da je zabilježeno na stotine naknadnih potresa, od kojih je najjači bio magnitude šest, ali se većina naknadnih potresa nije mnogo osjetila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka objavilo je da je broj poginulih u zemljotresu povećan na 632.

Spasilačke ekipe pretražuju ruševine u potrazi za preživjelima. Gradovi u kojima su zabilježeni smrtni slučajevi su Marakeš, Azilal, Agadir, Ouarzazate i Chichaoua.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da su lokalne institucije, policijske snage i timovi Civilne zaštite mobilizirali sve raspoložive resurse kako bi pružili neophodnu pomoć pogođenom stanovništvu.

Mnoge ekipe imale su poteškoća pri dolasku do mjesta potresa zbog oštećenja na putevima nastalim nakon zemljotresa.

Marokanska televizija "Channel 1" objavila je da je zemljotres izazvao štetu u mnogim gradovima.

Portal "El-Yevm 24" naveo je da su se neke zgrade u gradu Marakešu srušile u zemljotresu.

Na društvenim mrežama ljudi objavljuju fotografije sugrađana kako izlaze na ulice nakon zemljotresa kao i trenutke urušavanja zgrada.

Neki mediji navode da su dijelovi historijskih zgrada u Marakešu također oštećeni u zemljotresu.

Lokalne novine navode da se zemljotres, koji se dogodio oko 23.10 po lokalnom vremenu, osjetio u gradovima Kazablanka, Meknes, Agadir i Fes, posebno u glavnom gradu Rabatu.

Lokalni mediji su objavili da je zemljotres bio magnitude 6,8, ali je Njemački seizmološki centar potom objavio da je potres bio jačine sedam stepeni.

TRT Balkan / agencije