Više od milion stanovnika Gaze raseljeno je unutar opkoljene enklave zbog izraelskih ultimatuma.     Foto: Reuters

75 godina nakon masovnog protjerivanja Palestinaca iz njihovih domova, poznatog kao Nakba, Izrael je dodatno povećao broj palestinskih izbjeglica i žrtava tokom svog razornog rata protiv blokirane enklave Gaze.

Nakba, koja se smatra najgorom katastrofom u palestinskoj historiji, dogodila se na kraju arapsko-izraelskog rata 1948, kada su naoružane cionističke bande nasilno protjerale stotine hiljada Palestinaca iz njihovih domova i rodnih krajeva, te im uskratile pravo na povratak - pravo koje im je Izrael uskraćivao 75 godina i više.

Izraelsko nemilosrdno bombardovanje Gaze, koja ima više od dva miliona stanovnika, od 7. oktobra izazvalo je smrt hiljada Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Hiljade ljudi su povrijeđeni, veliki broj ih je zarobljeno ili mrtvo ispod ruševina srušenih zgrada i kuća.

Više od milion stanovnika Gaze raseljeno je unutar opkoljene enklave zbog izraelskih ultimatuma i njegovih neprekidnih udara na kuće, bolnice, crkve, džamije i pijace.

Izrael je pokrenuo brutalne napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Od tada je ubijeno više od 15.000 Palestinaca, uključujući 6.150 djece i više od 4.000 žena, pokazuju podaci zdravstvenih vlasti u enklavi.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

TRT Balkan / agencije