Lokalni emiteri javili su da će se brod usidriti u luci Ambarli na jugu Istanbula.             Foto:AA

Brod "Joseph Schulte", koji je ranije ove sedmice isplovio iz ukrajinske luke Odesa, stigao je u Istanbulski moreuz, javlja Anadolu.

Ovo je prvi brod koji je isplovio iz luke Odesa nakon povlačenja Rusije iz Crnomorske inicijative za žito prošlog mjeseca.

Plovilo pod zastavom Hong Konga ušlo je u Istanbulski moreuz kroz Crno more u 06.10 sati po lokalnom vremenu.

Brod natovaren kontejnerima će se usidriti u istanbulskoj luci Ambarli.

U četvrtak je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov rekao da je prvi brod napustio luku Odesa u srijedu nakon obustave crnomorske inicijative za žito sredinom jula.

"Kontejnerski brod 'Joseph Schulte', pod zastavom Hong Konga, plovi koridorom koji je uspostavljen za civilna plovila iz crnomorskih luka Ukrajine. Ovaj transportni koridor će se prvenstveno koristiti za evakuaciju brodova koji su bili u lukama u vrijeme ruske invazije", rekao je Kubrakov na društvenoj mreži X.

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u crnomorskom sporazumu o žitu, koji je potpisala prošlog jula zajedno sa Turkiye, Ujedinjenim narodima (UN) i Ukrajinom kako bi se omogućio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke nakon što je rat Rusije i Ukrajine počeo u februaru prošle godine. Kada je obnavljala sporazum prethodnih mjeseci, zvanična Moskva se žalila da se ruski dio sporazuma ne sprovodi.

Ankara je poduzela intenzivne diplomatske napore za nastavak provođenja sporazuma o crnomorskom žitu. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je ranije ruskog lidera Vladimira Putina u Turkiye u avgustu kako bi razgovarali o sporazumu.

TRT Balkan / agencije