O izraelskim napadima na Gazu govorio je na godišnjoj tradicionalnoj večeri pod nazivom "Banket lorda gradonačelnika".                       Foto: Reuters

Moraju se poduzeti sve mjere da se zaštite nedužni civili, uključujući bolnice, zaustavi ekstremističko nasilje na Zapadnoj obali i dozvoli ulazak više pomoći u Gazu, poručio je britanski premijer Rishi Sunak.

Smatra da Izrael treba da djeluje "u okviru međunarodnog prava" dok se brani.

O izraelskim napadima na Gazu govorio je na godišnjoj tradicionalnoj večeri pod nazivom "Banket lorda gradonačelnika".

Ističući da se Izrael mora braniti u okviru međunarodnog prava, Sunak je podvukao da "postoji mnogo stvari koje Izrael treba da uradi" u okviru svog odgovora.

"Bili smo jasni da moraju djelovati u okviru međunarodnog prava. Moraju poduzeti sve mjere da zaštite nevine civile, uključujući bolnice, zaustaviti ekstremističko nasilje na Zapadnoj obali i dozvoliti da više pomoći uđe u Gazu", rekao je Sunak.

Naveo je da mu je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao o strašnoj patnji palestinskog naroda.

"Mnogi civili gube živote. Zato sam udvostručio našu pomoć Gazi. Također nastavljamo da vršimo pritisak na nesmetan pristup humanitarnoj pomoći i trenutne i značajne humanitarne prekide, kako u Ujedinjenim nacijama (UN) tako i direktno s Izraelom. Želimo da se pomoć pruža kopnom, zrakom i morem, i spremni smo da koristimo naše baze na Kipru kao polaznu tačku", dodao je Sunak.

TRT Balkan / agencije