Iz Vlade Velike Britanije su rekli da je odluka o otpuštanju zastupnika nastala zbog toga što Bristowove primjedbe nisu bile "u skladu s principima kolektivne odgovornosti".      Foto: Facebook/Paul Bristow MP

Paul Bristow, član Konzervativne stranke u britanskom parlamentu, otpušten je nakon što je napisao javno pismo Rishiju Sunaku u kojem je tražio od premijera da pozove na "trajni" prekid neprijateljstava između Izraela i Hamasa u opkoljenoj Gazi.

U pismu objavljenom na Facebooku konzervativni zastupnik je napisao: “Trajni prekid vatre bi spasio živote i omogućio da kontinuirana kolona humanitarne pomoći stigne do ljudi kojima je najpotrebnija.”

“Obični Palestinci nisu Hamas. Ne mogu da vidim da je Izrael imalo sigurniji nakon hiljada smrti nevinih Palestinaca. Oni ne bi trebali trpjeti kolektivnu kaznu za zločine Hamasa”, dodao je.

Iz Vlade Velike Britanije su rekli da je odluka o otpuštanju zastupnika nastala zbog toga što Bristowove primjedbe nisu bile "u skladu s principima kolektivne odgovornosti".

Dok je premijer Rishi Sunak pozvao na "određene pauze" u borbama u Gazi kako bi se omogućilo da više humanitarne pomoći stigne u enklavu, zastupnik je povukao jasnu granicu između toga i širih apela za prekid vatre, za koji je njegov glasnogovornik rekao da bi "samo koristio Hamasu".

Sunak je također posjetio Tel Aviv ranije ovog mjeseca kako bi "izrazio solidarnost" s Izraelom.

Izrael je tokom vikenda proširio svoje zračne i kopnene napade na Gazu, koja je bila meta nemilosrdnih zračnih napada od Hamasove iznenadne ofanzive 7. oktobra.

TRT Balkan / agencije