Građani, koji su reagovali i na izjave ministrice Braverman o "maršu mržnje", nosili su transparente sa pozivom na njenu smjenu. Foto: AP

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman izjavila je u nedjelju da se propalestinski protesti u toj zemlji "ne mogu nastaviti", tvrdeći da su "zagađeni mržnjom, nasiljem i antisemitizmom".

"Naši hrabri policajci zaslužuju zahvalnost svakog pristojnog građanina za njihov profesionalizam suočeni sa nasiljem i agresijom demonstranata i kontrademonstranata juče u Londonu. Sramno je da je više policajaca povrijeđeno obavljajući svoju dužnost", rekla je Braverman na platformi X.

Dodala je da su na maršu "bolesni, zapaljivi i, u nekim slučajevima, jasno kriminalni povici, plakati i rekviziti koji su otvoreno izloženi na maršu označavaju novi pad".

"Antisemitizam i drugi oblici rasizma zajedno sa valorizacijom terorizma u takvim razmjerima su duboko zabrinjavajući", rekla je Braverman.

Napominjući da se "posebno Jevreji osećaju ugroženim", rekla je da su neophodne dalje akcije.

"Ovo ne može dalje. Iz sedmice u sedmicu, ulice Londona su zagađene mržnjom, nasiljem i antisemitizmom", dodala je.

Desetine hiljada ljudi okupilo se u nedjelju u Londonu u znak podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze koji je od 7. oktobra pod izraelskim napadima.

Bio je to peti masovni protest građana britanske prijestonice, uprkos tome što su premijer Rishi Sunak i ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman kritikovali marš.

Demonstranti, koji su učestvovali u protestu solidarnosti s Palestinom na poziv mnogih nevladinih organizacija u Velikoj Britaniji, pozvali su Izrael da prekine napade na Gazu, ukine blokadu, proglasi trenutni prekid vatre i dozvoli puni ulazak humanitarne pomoći u palestinsku enklavu.

Građani, koji su reagovali i na izjave ministrice Braverman o "maršu mržnje", nosili su transparente sa pozivom na njenu smjenu.

TRT Balkan / agencije