Borrell upozorava na rizik od prelivanja izraelsko-palestinskog sukoba

Borrell upozorava na rizik od prelivanja izraelsko-palestinskog sukoba

Samo političko rješenje sukoba može to spriječiti, naglasio je Josep Borrell.
Nakon posjete Saudijskoj Arabiji, istakao je da postoji veliki rizik od eskalacije u regionu, kako duž izraelsko-libanske granice tako i u Crvenom moru.             Foto: AA

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell ponovio je u utorak svoje upozorenje o velikom riziku od prelivanja izraelsko-palestinskog sukoba.

Nakon posjete Saudijskoj Arabiji, istakao je da postoji veliki rizik od eskalacije u regionu, kako duž izraelsko-libanske granice tako i u Crvenom moru.

"Moramo izbjeći prelivanje rata. Rat mora prestati, a ne da se širi. A jedino rješenje za izbjegavanje širenja rata je traženje političkog rješenja za sukob između Izraela i Palestine", poručio je Borrell.

Smatra da je za to potrebna snažna posvećenost međunarodne zajednice, posebno Evropljana i arapskih naroda.

O humanitarnoj katastrofi u Gazi i pogoršanju situacije na Zapadnoj obali kao rezultatu napada ilegalnih jevrejskih doseljenika i izraelskih snaga, smatra da Palestinci, a ne samo arapske države, trebaju biti dio napora da se okonča sukob i donese mir.

"Jer jedino sporazumom, političkim sporazumom - rješenjem dvije države - Izrael bi mogao biti siguran, jer njegova sigurnost ne može biti zasnovana samo na vojnom kapacitetu, to je dokazano", rekao je Borrell.

Poručio je da se sada mora zaustaviti ubijanje civila u Gazi.

"Moramo zaustaviti ovaj veliki broj žrtava. Hamas mora biti iskorijenjen. Ali Hamas je ideja, on predstavlja ideju, a ideju ne možete ubiti. Jedini način da se ubije ideja – loša ideja – je predložiti bolju, dati horizont palestinskom narodu, njegovom dostojanstvu, njegovoj slobodi, njegovoj sigurnosti, što mora ići ruku pod ruku sa sigurnošću Izraela", rekao je Borrell.

Izrael je napao Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, ubivši više od 23.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, i ranivši preko 59.000 drugih, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Napad je ostavio Gazu u ruševinama. Uništeno je ili oštećeno oko 60 posto infrastrukture enklave, a skoro dva miliona stanovnika je raseljeno.

TRT Balkan / agencije