Borrell je izjavio da samo političko rješenje može okončati nasilje u regionu, te da je to dvodržavno rješenje.    Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da trenutnu situaciju u Gazi treba iskoristiti za dvodržavno rješenje.

Nakon jučerašnje posjete Izraelu u sklopu svoje bliskoistočne turneje, Borrell se sastao s palestinskim premijerom Mohammedom Shtiyyeom u Ramallahu.

Podsjetivši da su osudili Hamasov napad 7. oktobra, te navodeći da Izrael treba da koristi svoje pravo na samoodbranu proporcionalno i u okviru međunarodnog prava, Borrell je ponovio poziv EU-a na prekid sukoba kako bi se u Gazu isporučila humanitarna pomoć.

"Rat protiv Hamasa u Gazi rezultat je općeg političkog neuspjeha međunarodne zajednice", rekao je Borrell, ističući da su Palestinci i Izraelci platili cijenu neuspjeha u palestinsko-izraelskom pitanju.

Borrell je izjavio da samo političko rješenje može okončati nasilje u regionu, te da je to dvodržavno rješenje.

"Ovi dramatični događaji u Gazi su barem izveli pitanje Palestine iz neizvjesnosti. Niko to nije shvatio kao ozbiljan problem", kazao je Borrell.

Objašnjavajući stav EU s tri "da" i tri "ne", Borrell je rekao da su rekli "ne" nasilnom uklanjanju Palestinaca iz Gaze, okupaciji Gaze od strane Izraela i regiona koji je sigurno utočište za Hamas te odvajanje Gaze od općeg palestinskog pitanja.

Borrell je naveo da su rekli "da" palestinskoj administraciji pod kancelarijom premijera koja kontroliše Gazu, snažnoj uključenosti arapskih zemalja u to pitanje i uključenosti EU-a u politički proces uspostavljanja palestinske države.

Ističući da se situacija na Zapadnoj obali ne smije zanemariti, Borrell je rekao da "svi treba da vide da je došlo do ozbiljnog porasta terorizma doseljenika od 7. oktobra".

"Ovaj rat nam je pokazao da ne možemo ostaviti palestinsko pitanje neriješenim. Moramo iskoristiti trenutni zamah da ulažemo u mir i radimo na rješenju. Moramo mobilizirati međunarodnu podršku za politički proces ka rješenju dvije države. Ovaj proces je predugo zanemaren. Vrijeme je da odredimo konkretne korake koje treba preduzeti da se ovo provede. Ovo ponavljamo 30 godina, a da nismo učinili ono što je potrebno od sporazuma iz Osla", dodao je Borrell.

Abbas s Borrellom: Sigurnost i mir zavise od okončanja izraelske okupacije palestinske zemlje

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas poželio je dobrodošlicu Josepu Borrellu, visokom predstavniku Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, u predsjedničkom sjedištu u Ramallahu.

Prema novinskoj agenciji WAFA, Abbas je apelovao na Evropsku uniju da izvrši pritisak na izraelske vlasti, pozivajući na hitan prekid njihove agresije na palestinski narod.

Naglašena je potreba za brzom isporukom humanitarne pomoći Gazi, zajedno sa snažnim zahtjevom za prekidom napada izraelskih okupacionih snaga i jevrejskih doseljenika na Zapadnoj obali, uključujući Al-Quds (Jerusalem).

Potvrđujući svoje odlučno odbacivanje raseljavanja Palestinaca iz Gaze, Zapadne obale i Al-Qudsa, Abbas je naglasio hitnost međunarodne intervencije.

Naglašavajući da za Gazu ne postoji sigurnosno ili vojno rješenje i naglašavajući njenu integralnu povezanost s Državom Palestinom, Abbas je odbacio bilo kakvo prihvatanje ili angažman u vezi s planovima Izraela da odvoji Gazu od ostatka okupiranih palestinskih teritorija.

Abbas je dalje ustvrdio da sigurnost i mir zavise od okončanja izraelske okupacije palestinske zemlje, uključujući istočni Al-Quds.

Pozvao je Evropsku uniju i njene države članice, zagovornice rješenja o dvije države zasnovanog na međunarodnom legitimitetu, da priznaju Državu Palestinu s istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom i da joj daju punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima.

TRT Balkan / agencije