Pozvao je Tel Aviv da osigura zaštitu svih civila u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.     Foto: Reuters Archive

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je u petak izraelsku vladu da ne pokreće vojnu akciju na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze.

"Evropska unija je veoma zabrinuta zbog planova izraelske vlade za moguću kopnenu operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca trenutno pronašlo utočište", rekao je Borrell.

Ponavljajući "pravo Izraela da se brani", Borrell je rekao da Brisel "traži od izraelske vlade da ne poduzima vojnu akciju u Rafahu koja bi pogoršala ionako katastrofalnu humanitarnu situaciju i onemogućila hitno potrebne osnovne usluge i humanitarnu pomoć".

Pozvao je Tel Aviv da osigura zaštitu svih civila u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom i da poštuje odluku Međunarodnog suda pravde od 26. januara, za koju je kazao da je pravno obavezujuća.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je 28.775 Palestinaca, dok je broj povrijeđenih 68.552.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije