On je rekao da EU sa međunarodnom zajednicom "može i mora djelovati" kako bi spriječila takav scenario.    Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i bezbjednost Josep Borrell pozvao je u ponedjeljak međunarodnu zajednicu da spriječi planiranu izraelsku kopnenu ofanzivu u Rafahu, u južnoj Gazi, navodeći da su naredbe za evakuaciju civila neprihvatljive.

"Izraelske naredbe za evakuaciju civilima u Rafahu nagoveštavaju najgore: još rata i gladi. To je neprihvatljivo. Izrael se mora odreći kopnene ofanzive i provesti Rezoluciju SBUN (Rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a) 2728", objavio je Josep Borrell na društvenoj mreži X.

On je rekao da EU sa međunarodnom zajednicom "može i mora djelovati" kako bi spriječila takav scenario.

Izrael je navodno počeo evakuirati dijelove Rafaha uprkos protivljenju međunarodne zajednice.

Više od 34.700 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije