Borrell se u Briselu sastao sa egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Shoukryjem i komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyijem.      Foto: AA

Egipat jeste i mora biti ključni partner u naporima za rješenje dvije države na Bliskom istoku, rekao je danas visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Joseph Borrell.

Borrell se u Briselu sastao sa egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Shoukryjem i komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyijem.

“Cijenimo ključnu ulogu Egipta u osiguravanju isporuke humanitarne pomoći ljudima u Pojasu Gaze, u pružanju zdravstvene zaštite evakuiranim pacijentima, u pregovorima o humanitarnoj pauzi i oslobađanju talaca u novembru“, rekao je Borrell.

Napomenuo je da EU ima za cilj da izgradi koaliciju koja podržava ponovno pokretanje političke perspektive za rješenje bliskoistočne krize na bazi uspostave dvije države.

“Egipat jeste i mora biti ključni partner u tom pogledu“, rekao je Borrell i naglasio je da Egipat nije strateški partner već strateški akter u mirovnim naporima na Bliskom istoku.

Borrell je također poručio da Izrael nema pravo veta na pravo na samoopredjeljenje palestinskog naroda.

Ministar vanjskih poslova Egipta Shoukry je pozvao na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze, opisujući razmjere gubitka života neprihvatljivim i bez presedana.

“Odgovornost je međunarodne zajednice da se izađe na kraj sa ciklusom nasilja, sukoba, animoziteta koji je traje 40 i više godina, otkako je sukob izbio. Vrijeme je da se to riješi“, rekao je Shoukry.

Dodao je da međunarodna zajednica ima sredstva, resurse i mehanizme da to učini, ako postoji politička volja za to.

Komesar za proširenje EU-a Varhelyi pohvalio je naporan rad"Egipta u regionalnim poslovima.

“Tu je s nama još od sirijskog rata. Egipat je domaćin vrlo velike izbjegličke zajednice. Nešto o čemu samo rijetki govore“, rekao je Varhelyi.

TRT Balkan / agencije