“U historiji najozbiljnijih sukoba, uvijek postoji trenutak kada tama može dovesti do horizonta mira”, kazao je on.    Foto: Reuters

Bez države Palestine neće biti mira ni sigurnosti za Izrael, rekao je u ponedjeljak Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Borrell je u obraćanju na osmom ministarskom forumu Unije za Mediteran (UfM), koji je počeo u ponedjeljak u Barceloni, upozorio na tragediju izraelsko-palestinskog sukoba.

“U historiji najozbiljnijih sukoba, uvijek postoji trenutak kada tama može dovesti do horizonta mira. Uvjeren sam da su, osim šokova, oba naroda posvećena miru”, kazao je on.

Borrell je istakao da je teško poraziti Hamas.

“Hamas je više od organizacije. To je ideja, ideologija. Ne možete ubiti neku ideju osim ako ne možete dokazati da imate bolju. Da bi se porazila ideologija Hamasa, Palestincima je potrebna vjerodostojna politička perspektiva za državnost”, rekao je Borrell.

Dodao je da je potrebno pomoći Izraelcima i Palestincima da postignu trajno rješenje.

“Budući da obje strane imaju jednaka i legitimna prava na teritorij, moraće da ga dijele. Moramo im pomoći da se slože oko toga. Sami neće moći”, rekao je Borrell.

Forumu Unije za Mediteran prisustvuju predstavnici oko 40 zemalja kako bi razgovarali o izraelsko-palestinskom sukobu i postavili osnove za mir.

Unija za Mediteran osnovana je prije 15 godina nakon Sporazuma iz Osla u duhu zajedničkog mira i prosperiteta za regiju Mediterana.

Izrael, jedan od osnivača, nije poslao svoje predstavnike.

TRT Balkan / agencije