Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane.      Foto: AA

Palestincima koji su ostali u izbjegličkom kampu Jabalia, na sjeveru Pojasa Gaze, svaki dan postao je borba za pronalaženje hrane i vode.

Dok satima čekaju u redovima kako bi dobili obrok, Palestinci žive u strahu od izraelskih zračnih napada i rastuće prijetnje bolesti.

Zbog izraelske opsade Pojasa Gaze, gotovo nikakva humanitarna pomoć nije stigla do sjevernog dijela enklave.

Ujedinjene nacije su upozorile da je 2,2 miliona ljudi u Pojasu Gaze koji je pod intenzivnim izraelskim napadima, u opasnosti od gladi.

Dok Izrael dnevno propušta nekoliko kamiona humanitarne pomoći u Pojas Gaze, ovi kamioni se uglavnom distribuišu u južnim područjima enklave, dok su sjeverna područja uskraćena zbog izraelske opsade.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, u kojoj je ubijeno više od 25.700 i ranjeno 63.740 Palestinaca. Oko 1.200 Izraelaca ubijeno je u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

TRT Balkan / agencije