Borba za opstanak: Palestinki u izraelskim napadima ubijeno troje djece

Borba za opstanak: Palestinki u izraelskim napadima ubijeno troje djece

Hranu za djecu priprema među ruševinama svoje kuće uništene u izraelskom napadu.
Ova majka se unatoč velikom gubitku, ubijena joj kćerka i dva sina, bori za život i opstanak preostalo dvoje djece i unučadi.     Foto: AA

Od oktobra prošle godine ne prestaju izraelski napadi na Pojas Gaze. Ubijeno je više od 37.000 Palestinaca, uključujući najmanje 15.328 djece. Među ubijenim je i troje djece Palestinke Nesrin Ebu Kashif.

Ova majka se unatoč velikom gubitku, ubijena joj kćerka i dva sina, bori za život i opstanak preostalo dvoje djece i unučadi. Jedno dijete ima Downov sindrom.

Hranu za djecu priprema među ruševinama svoje kuće uništene u izraelskom napadu.

Hranu priprema na ruševinama svoje kuće.     Foto: AA

"Morali smo se seliti s jednog mjesta na drugo zbog izraelskih napada. Prvo smo se smjestili u škole jer je bilo sigurno, onda su nam preko zvučnika rekli da moramo da se evakuišemo. Otišli smo u Rafah. Međutim, zbog napada i bombardovanja morali smo otići i iz Rafaha. Vratili smo se u Khan Younis. Vidjeli smo da je naša kuća uništena. U napadima mi je ubijena kćerka i dva sina", ispričala je Nesrin.

Jedno od djece je ranjeno 2021. godine. Preživjelo je.

"Živim i trudim se za njih. Živimo u jako lošim uslovima. Nema plina pa skupljamo drva za vatru. Nema vode pa se nekako okupamo svakih deset dana. Djecu vodimo na more da se okupaju", poručila je ova majka.

Njena kćerka Rana je kazala da žive u veoma teškim uslovima i da ne mogu naći ni vodu ni hranu.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijen je 37.551 Palestinac, uključujući najmanje 15.328 djece i 10.171 ženu, a ranjeno je 85.911 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije