Ministarstvo je pozvalo "sve relevantne međunarodne i humanitarne organizacije da hitno intervenišu snabdijevanjem potrebnim gorivom, kao i električnim agregatima i neophodnim rezervnim dijelovima za održavanje".      Foto: Reuters

Ministarstvo zdravlja Gaze upozorilo je u nedjelju da će bolnice i stanice za kiseonik širom Pojasa Gaze prestati s radom u roku od 48 sati zbog nestanka goriva uzrokovanog izraelskim ratom.

Ministarstvo je u saopštenju upozorilo da će "preostale bolnice, domovi zdravlja i stanice za kiseonik prestati da rade u roku od 48 sati".

Napomenuto je da je ova situacija očekivana "zbog trošenja goriva potrebnog za rad generatora“. Izrael zabranjuje ulazak goriva u Gazu, zajedno s drugim osnovnim potepštinama poput lijekova i hrane, u okviru pooštravanja ograničenja u Pojasu Gaze.

U saopštenju se navodi da su zalihe goriva skoro iscrpljene, "uprkos strogim mjerama štednje koje je Ministarstvo sprovelo kako bi se preostale zalihe očuvale što duže, s obzirom na nedovoljne količine na raspolaganju za rad".

Ministarstvo je pozvalo "sve relevantne međunarodne i humanitarne organizacije da hitno intervenišu snabdijevanjem potrebnim gorivom, kao i električnim agregatima i neophodnim rezervnim dijelovima za održavanje".

U petak je direktor bolnice „Kamal Adwan“ u sjevernoj Gazi, Hossam Abu Safiya, rekao da će bolnica prestati s radom zbog nestašice goriva potrebnog za električne generatore, što je pogoršano prestankom izraelskog snabdijevanja Pojasa Gaze električnom energijom.

"Ako gorivo ne bude osigurano u roku od nekoliko sati, bićemo primorani objaviti zatvaranje jedine bolnice u sjevernoj Gazi, riskirajući živote pacijenata, uključujući i djecu na pedijatrijskom odjelu", rekao je on.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze, pokrenute nakon napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra prošle godine.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze od tada je veći od 37.800.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije