Bolnica tursko-palestinskog prijateljstva u Pojasu Gaze prestala s radom

Bolnica tursko-palestinskog prijateljstva u Pojasu Gaze prestala s radom

Onesposobljeno je 16 od 35 bolnica u Gazi, gdje je Izrael pooštrio blokadu i intenzivno bombardovanje.
Bolnica tursko-palestinskog prijateljstva jedini je centar u kojem se liječe oboljeli od raka u blokiranom Pojasu Gaze.      Foto: Google Maps/Hosam H. Badwan/2021.

Palestinsko ministarstvo zdravstva objavilo je da je Bolnica tursko-palestinskog prijateljstva, jedini centar u kojem se liječe oboljeli od raka u blokiranom Pojasu Gaze, obustavila rad zbog izraelskih napada.

Palestinska ministrica zdravstva Maya Keyle izjavila je da je Bolnica tursko-palestinskog prijateljstva, koju je izraelska vojska više puta gađala u Pojasu Gaze, ostala bez goriva te je stoga prestala s radom.

Navela je da je 16 od 35 bolnica u Pojasu Gaze, gdje je Izrael pooštrio blokadu, obustavilo svoje aktivnosti zbog nestašice goriva ili bombardovanja.

Keyle je kazala da je 70 pacijenata oboljelih od raka u Tursko-palestinskoj bolnici prijateljstva i 2.000 raseljenih pacijenata oboljelih od raka koji bili izloženi teškom bombardovanju, doživjeli katastrofu i traume, te da im je zdravlje ozbiljno ugroženo.

Izjavila je da je 81 pacijent u Pojasu Gaze prebačen u Egipat s graničnog prelaza Rafah na liječenje.

Navodeći da će najveći medicinski kompleks u Gazi, bolnica Shifa, morati prekinuti svoje operacije za manje od 24 sata zbog nestašice goriva, Keyle je istakla: "Ova bolnica pruža zdravstvene usluge za hitne slučajeve, hirurške intervencije, otkazivanje bubrega, intenzivnu njegu i bebe u inkubatoru".

Naglasila je da je bolnica Shifa bila utočište za 50.000 Palestinaca raseljenih u Pojasu Gaze.

Palestinska ministrica ponovio je svoje pozive da medicinski materijal, lijekovi i dobrovoljni medicinski timovi uđu u Pojas Gaze, te da se zaustave izraelski napadi.

TRT Balkan / agencije