Bolnica Aksa u Gazi: Oko 1.200 pacijenata životno ugroženo jer nema goriva

Bolnica Aksa u Gazi: Oko 1.200 pacijenata životno ugroženo jer nema goriva

Zbog nestanka struje bili su ugroženi i životi beba u inkubatorima.
Iz bolnice Al-Aksa upozoreno je da će doći do zdravstvene katastrofe ukoliko gorivo ne stigne u roku od nekoliko sati u zdravstvenu ustanovu.                Foto: Reuters

Zdravstvene usluge u bolnici Al-Aksa u gradu Deyr al-Belahu u centralnom dijelu Pojasa Gaze obustavljene su zbog nestašice goriva.

Oko 1.200 pacijenata i povrijeđenih osoba u bolnica je u životnoj opasnosti.

Iz bolnice Al-Aksa upozoreno je da će doći do zdravstvene katastrofe ukoliko gorivo ne stigne u roku od nekoliko sati u zdravstvenu ustanovu, koja je zbog nestašice goriva uglavnom bila u mraku.

Navedeno je da je bolnici potrebno više od 4.000 litara goriva dnevno za pružanje usluge, a da neisporučivanje goriva ima za cilj stavljanje van funkcije svih bolnica u Gazi.

Saopćili su da su već duže vrijeme u kontaktu s nadležnim institucijama i Svjetskom zdravstvenom organizacijom koja je zadužena za transport goriva u bolnicu, ali na pozive nije bilo odgovora.

Naveli su da se u bolnici nalazi 1.200 pacijenata i povrijeđenih, od kojih je 600 na dijalizi, te da su zbog kašnjenja u snabdijevanju gorivom ovi ljudi ostavljeni da umru.

Uputili su poziv međunarodnoj zajednici i institucijama da bolnici isporuče 50.000 litara goriva prije nego što dođe do zdravstvene katastrofe.

Zbog nestanka struje bili su ugroženi i životi beba u inkubatorima.

Na video snimcima i fotografijama Anadolu mogu se vidjeti ljekari kako intervenišu kod beba u inkubatorima.

Kršeći privremenu presudu Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze u kojima je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 35.700 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije