Jordanci nastavljaju podršku Gazi i Palestincima, kako kroz proteste tako i kroz kampanje bojkota.     Foto: AA

Nakon izraelskih napada na Pojas Gaze, u Jordanu je počeo bojkot proizvoda te zemlje što je dovelo do povećanog interesovanja za domaće proizvode.

Jordanci nastavljaju podršku Gazi i Palestincima, kako kroz proteste tako i kroz kampanje bojkota.

Narod Jordana pokušava pokazati da stoji uz Palestince bojkotom proizvoda iz Izraela i zemalja koje ga podržavaju od oktobra, kada su počeli napadi na Gazu.

Podrška bojkotu se traži u pozivima na društvenim mrežama kako bi se izvršio pritisak na Tel Aviv da zaustavi izraelske napade.

Jordanci koji učestvuju u bojkotu navode da ova akcija podržava, ne samo Palestince već i domaću proizvodnju.

"Bojkot je najmanja stvar koju mi ​​trgovci možemo učiniti da podržimo našu braću u Pojasu Gaze", rekao je trgovac Ayman al-Ghazawi (50), koji živi u gradu Irbidu.

Ističući da je bojkot počeo kao ideja, a sada je postao princip, Ghazawi je rekao da ova akcija ukazuje na veličinu solidarnosti protiv izraelskih nasilnih napada na Pojas Gaze.

Ghazawi, koji je također član Privredne komore Irbid, izjavio je da otpor nije ograničen samo na oružje.

Ističući da je ekonomija temeljna vrijednost i svojevrsno oružje, Ghazawi je rekao da ekonomija može dovesti do kraja arogancije Izraela i onih koji je podržavaju.

Navodeći da je bojkot koji se osjeća u cijelom Jordanu također dobio vidljivu interakciju u Irbidu, jednom od najvećih gradova u zemlji, Ghazawi je naveo da posebno mladi ljudi imaju odgovornost za podizanje svijesti o bojkotu.

Naveo je da bojkot pokriva američke, njemačke i britanske brendove, kao i izraelske proizvode.

"Bojkot je također povećao potražnju za lokalnim proizvodima. Mislim da je bojkot akcija koja se ogleda i u lokalnim proizvodima, to je pozitivna stvar koja će potaknuti lokalne proizvode", izjavio je Ghazawi.

Osama al-Mustafa (23), koji radi u radnji, skrenuo je pažnju na uticaj preferencija kupaca na kupovinu proizvoda od strane vlasnika prodavnica.

Jordanac Ihsan Mukabele (47) je također izjavio da bojkot ne bi trebao biti ograničen samo na izraelske proizvode, već bi trebalo bojkotovati i američke proizvode, ističući da su oni isti i da je SAD najveća podrška Izraelu.

Rekavši da je pozvao sve Jordance, Arape, muslimane i sve dostojanstvene na bojkot, Mukabele je rekao da je to najmanja podrška koja se može dati bratskom narodu u Palestini i Gazi.

Vlasnik jedne jordanske radnje Adiy al-Mukbil (32) je rekao: "Dok bojkotujem, borim se protiv Izraela i zemalja koje ga podržavaju svojom ekonomijom."

Osama Shuwaytir (42), vlasnik trgovine odjećom, kaže da se kupci prije kupovine pitaju da li je proizvod iz zemalja koje podržavaju Izrael.

TRT Balkan / agencije