Blinken je otputovao u iznenadnu posjetu Zapadnoj obali u okviru bliskoistočne turneje i sastao se predsjednikom Palestinske uprave Abbasom.      Foto: AA

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se u nedjelju s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Blinken je otputovao u iznenadnu posjetu Zapadnoj obali u okviru bliskoistočne turneje i sastao se predsjednikom Palestinske uprave Abbasom.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller istakao je da je Blinken ponovio posvećenost SAD-a protoku humanitarne pomoći u Gazu tokom sastanka i naveo da je "jasno rekao da Palestinci ne mogu biti prisilno raseljeni".

Navodeći da su Blinken i Abbas razgovarali o "vraćanju mira i stabilnosti" na Zapadnoj obali, Miller je rekao da je američki šef diplomatije također skrenuo pažnju na važnost "zaustavljanja ekstremističkog nasilja nad Palestincima u regionu i pozvao na odgovornost".

Iako Blinkenova posjeta nije najavljena, pojavile su se glasine da će posjetiti Zapadnu obalu, zbog čega su se demonstranti okupili na protestima protiv američke podrške Izraelu.

Blinken je u subotu održao konferenciju za novinare u Ammanu zajedno sa jordanskim zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Egipta, što je njegova treća posjeta regiji od početka rata. Kako je najavljeno, on će u nedjelju posjetiti i Turkiye.

Palestinski predsjednik Abbas na sastanku s Blinkenom zatražio okončanje napada na Gazu

Prema službenoj palestinskoj agenciji WAFA, Abas je u razgovoru s Blinkenom pozvao na hitan prekid razornog rata u Pojasu Gaze i ubrzanje pružanja humanitarne pomoći regionu, uključujući medicinske potrepštine, hranu, vodu, struju i gorivo.

“Ponovo se sastajemo pod izuzetno teškim uslovima. Ne postoje riječi koje bi opisale rat genocida i razaranja kojem je naš palestinski narod u Gazi podvrgnut od strane izraelske ratne mašinerije, koja ne priznaje pravila međunarodnog pravo“, rekao je Abbas.

Abbas je kazao da je nemoguće šutjeti na ubistvu 10.000 Palestinaca, uključujući 4.000 djece, ranjavanju desetina hiljada, uništavanju desetina hiljada kuća, infrastrukture, bolnica, centara za sklonište i rezervoara za vodu.

Abbas je upozorio na prisilno raseljavanje palestinskog naroda iz Gaze, Zapadne obale ili Jerusalima, ističući da Palestina to kategorički odbija.

Ističući da vojna rješenja neće donijeti sigurnost Izraelu, Abbas je rekao Blinkenu da se zločini nad Palestincima moraju zaustaviti odmah.

Abbas je naveo da će sigurnost i mir u regionu biti postignuti okončanjem izraelske okupacije teritorije Države Palestine, čiji je glavni grad istočni Jerusalem, u granicama iz 1967. godine.

TRT Balkan / agencije