Oštro je kritikovao izraelskog krajnje desničarskog ministra finansija Bezalela Smotricha i ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira.     Foto:AA

Bivši šef izraelske interne obavještajne službe Shin-Bet Ami Ayalon izjavio je da bi se, da je Palestinac, borio protiv Izraela kako bi dobio slobodu.

Ayalon je u razgovoru za "ABC News Australia" komentarisao monstruozne izraelske napade u Gazi, a izraelske ministre za nacionalnu sigurnost i finansije nazvao je "teroristima".

Odgovarajući na pitanje o situaciji Palestinaca pod izraelskim napadima, Ayalon je kazao da Izrael kontroliše živote miliona Palestinaca.

"To su životi ljudi koji sanjaju o slobodi, ali je ne vide. Sviđalo nam se to ili ne, mi kontrolišemo živote miliona tih ljudi”, kazao je.

Na pitanje "da ste Palestinac koji živi u Gazi ili na okupiranoj Zapadnoj obali, kakav bi bio vaš stav o Izraelu?“, Ayalon je odgovorio da bi se borio za slobodu.

"Borio bih se protiv Izraela da dobijem svoju slobodu. Učinio bih sve da ostvarim svoju slobodu“, kazao je bivši šef Shin-Beta.

Oštro je kritikovao izraelskog krajnje desničarskog ministra finansija Bezalela Smotricha i ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira.

“Vidim ih kao teroriste. Oni predstavljaju mali dio izraelskog društva, ali svoju moć crpe iz sistema koalicione vlade”, izjavio je Ayalon.

Kada je novinar kazao da ne razumije zašto Izrael mora da ubija toliko palestinske djece, Ayalon je rekao da je protiv toga.

"Ne treba nam ovo", istakao je, te dodao:

"Hamas se smjestio među civile".

TRT Balkan / agencije