Satelitski snimci objavljeni ove sedmice pokazuju infrastrukturu, stambene blokove i kultne zgrade pretvorene u ruševine.     Foto: Reuters

Iako Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad gradom Bahmutom na istoku Ukrajine, nakon teškog devetomjesečnog sukoba u kojem su poginule desetine hiljada boraca, najviši ukrajinski vojni lideri kažu da bitka nije gotova.

Ukrajinski zvaničnici priznali su u ponedjeljak da sada kontrolišu samo mali dio Bahmuta. Ali, također kažu da će im njihove trenutne pozicije u oblastima koje okružuju Bahmut omogućiti uzvratni udar unutar grada.

"Uprkos činjenici da sada kontrolišemo mali dio Bahmuta, važnost njegove odbrane ne gubi na važnosti", rekao je general-pukovnik Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih oružanih snaga.

“Ovo nam daje priliku da uđemo u grad u slučaju promjene situacije. I to će se sigurno dogoditi.”

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su Wagnerovi plaćenici uz podršku ruskih trupa zauzeli grad, ali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da Bahmut nije u potpunosti okupiran.

Ratna magla je onemogućila da se potvrdi stanje na terenu u Bahmutu.

Ali evo šta znamo do sada

U videosnimku objavljenom na Telegramu, šef Wagnera Jevgenij Prigožin tvrdi da je grad došao pod potpunu rusku kontrolu u subotu oko podneva.

Držeći rusku zastavu pred grupom od najmanje devet maskiranih boraca koji su nosili teško oružje, Prigožin je izjavio: „Danas popodne u 12:00, Bakhmut je potpuno zauzet.

Još važniji za Ukrajinu je veliki broj ruskih žrtava i slabljenje morala neprijateljskih trupa na malom dijelu linije fronta od 1.500 kilometara (932 milje) dok se Ukrajina priprema za veliku kontraofanzivu u 15-mjesečnom ratu.

“Neprijatelj nije uspio da opkoli Bahmut. Izgubili su dio visova oko grada. Kontinuirano napredovanje naših trupa u predgrađima ne ide u korist neprijatelja”, rekla je Hanna Maliar, zamjenica ministra odbrane Ukrajine.

"Naše trupe su zauzele grad u poluokrugu, što nam daje priliku da uništimo neprijatelja."

Tinjajuća pustoš

Na blizu 55 kilometara (34 milje) sjeverno od regionalne prijestolnice Donjecka, koju je držala Rusija, Bahmut je prije rata bio važan industrijski centar i dom za oko 80.000 ljudi.

Bio je popularan među turistima zbog svojih širokih drvoreda, bujnih parkova i veličanstvenog centra grada sa impozantnim vilama iz kasnog 19. vijeka. Svi su sada svedeni na tinjajuću pustoš.

Rusija i Ukrajina su se posljednjih mjeseci tako žestoko borile za urbani centar Bahmuta, gdje su ukrajinski komandanti priznali da Moskva kontroliše više od 90 posto.

Ali ukrajinske snage napreduju u blizini strateških puteva kroz seosko područje neposredno ispred, razbijajući sjeverni i južni bok Rusije na metar (jard) s ciljem da opkole Wagnerove borce unutar grada.

“Plaćanje visoke cijene“

Rusija je rasporedila pojačanja u Bahmut kako bi popunila izgubljene sjeverne i južne bokove i spriječila nove ukrajinske prodore, navode ukrajinski zvaničnici i vanjski posmatrači.

U posljednjoj sedmici, nekoliko dana prije nego što je Rusija objavila da je grad pao pod njihovu kontrolu, ukrajinske snage zadržale su samo nekoliko zgrada usred stalnog ruskog bombardiranja. Brojčano nadjačani i naoružani, opisali su ove dane kao iz košmara.

Artiljerijska dominacija Rusije bila je ogromna i praćena neprestanim talasima plaćenika, tako da se odbrambeni položaji nisu mogli dugo zadržati.

„Važnost naše misije da ostanemo u Bahmutu leži u odvraćanju pažnje značajnih neprijateljskih snaga“, rekao je Taras Deiak, komandant specijalne jedinice dobrovoljačkog bataljona. “Plaćamo visoku cijenu za ovo.”

TRT Balkan / agencije