Bijela kuća: Vjerujemo da Iran šalje Moskvi  dronove za rat u Ukrajini

Bijela kuća: Vjerujemo da Iran šalje Moskvi  dronove za rat u Ukrajini

Sullivan je rekao da Rusija nije mogla dobiti ono što je željela i da ima problema s oružjem.
Sullivan: "Iran će uskoro poslati stotine bespilotnih letjelica u Moskvu za rat u Ukrajini."     Foto: Reuters

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u ponedjeljak da imaju obavještajne podatke kako će Iran uskoro poslati stotine bespilotnih letjelica, uključujući i one naoružane, u Moskvu za rat u Ukrajini, i da će vršiti obuku ruskih vojnika za upravljanje dronovima.

Sullivan je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući prokomentarisao posjetu američkog predsjednika Joea Bidena Bliskom istoku, koja počinje sutra, te odgovarao na pitanja novinara.

Ističući da bi Iran trebao poduzeti određene korake u vezi s nuklearnim sporazumom, Sullivan je rekao: "Nismo postavili vremenski okvir za ovaj sporazum. Sporazum je na stolu. Mi, kao i naši evropski partneri, to podržavamo. Iran bi trebao poduzeti korake prema ovom sporazumu."

Sullivan je dodao da Rusija nije mogla dobiti ono što je željela i da ima problema s oružjem.

"Imamo informacije da će iranska vlada Rusiji uskoro dati stotine bespilotnih letjelica i da će među njima biti i naoružanih bespilotnih letjelica. Osim toga, ova informacija ukazuje na to da će Iran obučavati ruske vojnike za korištenje ovih bespilotnih letjelica, a taj bi proces mogao započeti ovog mjeseca", poručio je Sullivan.


TRT Balkan / agencije