Kirby je rekao da je SAD 7. marta u 11.15 sati po moskovskom vremenu poslao "pismeno" sigurnosno upozorenje u vezi s dotičnom terorističkom prijetnjom, u skladu s procedurama koje su ranije koristili.    Foto: AA

Bijela kuća objavila je da je Rusiji poslala pisanu notu upozorenja na "terorističku prijetnju" u vezi s terorističkim napadom na koncertnu dvoranu u Moskvi.

Savjetnik za komunikacije Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby odgovarao je na pitanja novinara u vezi s prošlosedmičnim terorističkim napadom u Moskvi, u kojem su smrtno stradale 143 osobe.

Kirby je istaknuo da je ISIS jedini odgovoran za teroristički napad u Moskvi te rekao:

"SAD je pokušao spriječiti ovaj napad i Kremlj to zna. Prije napada 22. marta, američka administracija je ruskim dužnosnicima jasno dala do znanja o terorističkoj prijetnji na masovna događanja i koncerte u Moskvi i pružila detaljne informacije."

Kirby je rekao da je SAD 7. marta u 11.15 sati po moskovskom vremenu poslao "pismeno" sigurnosno upozorenje u vezi s dotičnom terorističkom prijetnjom, u skladu s procedurama koje su ranije koristili.

Naglasivši da su dan kasnije izdali upozorenje za javnu sigurnost američkim državljanima koji žive u regiji, Kirby je naveo da su slične procjene terorističke prijetnje ranije prenijeli ruskim dužnosnicima.

Naoružane osobe su 22. marta navečer izvele teroristički napad na koncertnu dvoranu "Crocus City Hall" u Moskvi, glavnom gradu Rusije.

Na snimcima podijeljenim na društvenim mrežama vidi se kako su napadači nasumično pucali u dvorani iz automatskog oružja.

Broj ljudi koji su izgubili živote u terorističkom napadu posljednji je put ažuriran na 143.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je uhapšeno 11 osoba, uključujući i četvoro terorista koji su izvršili napad.

TRT Balkan / agencije