Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet", u saradnji sa njegovom partnerskom organizacijom "Helping hand", podijelilo je stipendije.           Foto: FENA

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet", u saradnji sa njegovom partnerskom organizacijom "Helping hand", podijelilo je 92 stipendije učenicima osnovnih i srednjih škola iz socijalno ugroženih porodica sa područja cijele Bosne i Hercegovine, kao i studenticama iz BiH i Sandžaka.

Učenici osnovnih škola dobili su godišnje stipendije "Merhameta" u iznosu od po 700 konvertibilnih maraka (KM), srednjoškolci po 850, dok godišnje stipendije za studentice iznose 1.000 KM.

Kako bi se izbjegli troškovi putovanja učenika i njihovih roditelja, jedan dio stipendija je podijeljen u sjedištu "Merhameta" u Sarajevu, a drugi dio u prostorijama Regionalnog odbora "Merhameta" Tuzla.

"Stipendije smo obezbijedili iz 'Merhametove' Fondacije za stipendiranje 'Edah Bećirbegović', a ove godine dio stipendija obezbijedio je i naš dugogodišnji partner, Humanitarna organizacija 'Helping hand' iz Sjedinjenih Američkih Država. Sretni smo što smo ovim stipendijama mnogim porodicama u stanju socijalne potrebe olakšali školovanje svije djece", rekao je predsjednik HO "Merhamet" MDD Kenan Vrbanjac.

Prema njegovim riječima, za "Merhamet" je veoma važan ovaj projekat obrazovanja i stipendiranja mladih ljudi čiji roditelji nemaju dovoljno finansijskih mogućnosti za njihovo školovanje.

Ovo se posebno odnosi na entitet Republika Srpska, na djecu bošnjačkih povratnika. S tim ciljem, dodaje Vrbanjac, "Merhamet" je 2012. godine osnovao Fondaciju "Edah Bećirbegović".

"Ove godine obezbijedili smo stipendije i za studentice koje borave u 'Merhametovoj' Studentskoj kući u Sarajevu koju je 'Merhamet' otvorio početkom prethodne školske godine. 'Merhamet' je ovim studenticama iz Bosne i Hercegovine i sa područja Sandžaka obezbijedio besplatan smještaj, hranu, a evo sada i stipendije" kazao je Vrbanjac.

Zahvalio se partnerskoj organizaciji "Helping hand" koja je podržala ovaj "Merhametov" humani projekat kojim je olakšano školovanje djece iz siromašnih porodica u Bosni i Hercegovini.

TRT Balkan / agencije