"Vjerujem da jeste", odgovorio je Biden na pitanje da li je dogovor o oslobađanju talaca blizu.   Foto: Reuters / Photo: AP

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u ponedjeljak kako vjeruje da je dogovor o oslobađanju talaca u Gazi blizu u jeku medijskih izvještaja o mogućoj razmjeni talaca između Izraela i Hamasa.

"Vjerujem da jeste", odgovorio je Biden na pitanje da li je dogovor o oslobađanju talaca blizu.

Međutim, nije iznio više detalja, navodeći da "nije spreman za razgovor".

Washington Post je u subotu objavio da su Izrael, SAD i Hamas pristali na probni dogovor o oslobađanju desetina talaca u zamjenu za petodnevnu pauzu.

"Još nismo postigli dogovor, ali nastavljamo naporno da radimo kako bismo ga postigli", napisala je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson na platformi X.

U nedjelju je katarski premijer Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman Al-Thani rekao da je sporazum o razmjeni talaca između Izraela i Hamasa "neminovan".

Vjeruje se da Hamas drži najmanje 239 talaca nakon prekograničnog napada 7. oktobra. Palestinska grupa kaže da je spremna osloboditi zarobljenike u zamjenu za hiljade Palestinaca koji se drže u izraelskim zatvorima.

TRT Balkan