Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je potvrdio posjetu Bidena na Telegramu.         Foto: AA

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je stigao u iznenadnu posjetu Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, kako bi pokazao podršku ratom pogođenoj zemlji.

"Danas se u Kijevu sastajem s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i njegovim timom radi razgovora o našoj podršci Ukrajini", navodi se u saopštenju Bijele kuće povodom prve posjete američkog predsjednika od ruskog rata u Ukrajini koji je počeo 24. februara prošle godine.

U saopštenju se navodi da će Biden najaviti još jednu isporuku kritične vojne opreme, uključujući artiljerijsku municiju, protivoklopne sisteme i radar za vazdušni nadzor.

Također se navodi da će Sjedinjene Američke Države kasnije ove sedmice objaviti dodatne sankcije ruskim elitama i kompanijama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je potvrdio posjetu Bidena na Telegramu, nazvavši njegovu posjetu "izuzetno važnim znakom podrške svim Ukrajincima".

Najava posjete dolazi nakon što je u zemlji objavljeno upozorenje o vazdušnom napadu širom zemlje, uključujući glavni grad Kijev.​​​​​​

U decembru 2022. godine, u svom prvom putovanju izvan Ukrajine od početka rata, Zelenski je posjetio Washington gdje se sastao sa Bidenom i održao govor na zajedničkoj sjednici Kongresa.

TRT Balkan / agencije