“Sjedinjene Države rade sveobuhvatno na tome da globalne institucije učine odgovornijim, efikasnijim i inkluzivnijim“, rekao je Biden.     Foto: AA

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden izjavio je da će njegova zemlja nastaviti da se zalaže za prijeko potrebne reforme Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija usred tekućeg “zastoja“ koji je spriječio ovo tijelo da obavlja svoje osnovne dužnosti.

Biden je rekao svjetskim liderima u obraćanju na 78. sjednici Generalne skupštine UN-a da je njegova administracija preduzela ozbiljne konsultacije sa mnogim državama članicama o proširenju Vijeća sigurnosti, i dodao je da će Washington nastaviti da čini svoj dio kako bi “pogurao“ reformske napore naprijed.

“Moramo biti u stanju da razbijemo zastoj koji prečesto koči napredak i blokira konsenzus u Vijeću. Potrebno nam je više glasova, više perspektiva za stolom“, rekao je Biden u sjedištu UN-a u New Yorku.

Predsjednik SAD-a dalje je poručio da Ujedinjene nacije moraju nastaviti da čuvaju mir, sprečavaju sukobe i ublažavaju ljudsku patnju.

Američki predsjednik je posebno ukazao na stalne nemire u karipskoj državi Haiti, gdje je rekao da su regionalne zemlje radile na olakšavanju prijeko potrebnog unutarhaićanskog dijaloga i gdje se istočnoafrička nacija Kenija dobrovoljno prijavila da vodi sigurnosnu misiju UN-a .

“Sjedinjene Države rade sveobuhvatno na tome da globalne institucije učine odgovornijim, efikasnijim i inkluzivnijim“, rekao je Biden.

Okrećući se rivalstvu velikih sila s Kinom koje sve više definira globalni poredak, Biden je kazao da Washington nastoji odgovorno upravljati konkurencijom među državama kako ne bi došlo do sukoba.

“Spremni smo da radimo zajedno s Kinom o pitanjima u kojima napredak zavisi od naših zajedničkih napora. Nigdje to nije kritičnije od ubrzane klimatske krize“, dodao je Biden.

Biden je dalje kazao da će SAD nastaviti neumorno raditi na postizanju pravednog i trajnog mira između Izraela i Palestine s ciljem uspostavljanja dvije države za dva naroda

Rusiju je optužio da ruši dugotrajne sporazume o kontroli naoružanja, uključujući suspenziju Ugovora o novom START-u.

TRT Balkan / agencije