Herzog je rekao da prenosi "poruku pozdrava i zahvalnosti od naroda Izraela, cijele zemlje, sa svih strana političkog spektra".     Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden ugostio je u utorak svog izraelskog kolegu Isaaca Herzoga u Bijeloj kući drugi put u posljednjih godinu dana.

Biden je nakratko pohvalio "jednostavno neraskidiv" bilateralni odnos koji dijele dvije zemlje, nakon čega su dvojica lidera otišli razgovarati iza zatvorenih vrata.

"Dobro došli nazad - zadovoljstvo mi je što ste ovdje", rekao je Biden Herzogu u Ovalnom uredu.

Herzog je rekao da prenosi "poruku pozdrava i zahvalnosti od naroda Izraela, cijele zemlje, sa svih strana političkog spektra".

Bijela kuća je u saopštenju navela da su se Herzog i Biden konsultovali o ključnim pitanjima, uključujući "poboljšanu koordinaciju kako bi se spriječilo da Iran nabavi nuklearno oružje i rastuće odbrambeno partnerstvo Irana s Rusijom".

"Istakli su snagu američko-izraelskog odnosa, zasnovanog na temeljima zajedničkih demokratskih vrijednosti i razgovarali o potrebi za pristupom zasnovanom na konsenzusu po pitanju reforme pravosuđa", navodi se.

Također su razgovarali o tekućoj saradnji na razvoju tehnoloških rješenja za zajedničke globalne izazove kao što su klimatske promjene, pandemije i nesigurnost hrane.”

Biden je također ponovio svoju posvećenost održavanju puta za "rješenje izraelsko-palestinskog sukoba putem pregovora".

TRT Balkan / agencije