Njegova administracija je imala za cilj da otvori novu rutu slanja pomoći u Gazu koja je pod kopnenom blokadom od strane Izraela.             Foto: AA

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je razočaran projektom privremene luke za transport humanitarne pomoći s juga Kipra u Gazu.

“Razočaran sam što su neke od stvari koje sam iznio propale“, rekao je Biden na novinarsko pitanje o privremenom lučkom projektu koji je izvela američka vojska na obali Gaze.

Pristanište je u dva navrata zatvarano zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, a nije ostvaren ni plan dostave humanitarne pomoći u Gazu.

“Nadao sam se da će projekat biti uspješniji“, rekao je Biden na konferenciji za novinare po završetku NATO samita u Washingtonu.

Biden je svom posljednjem govoru o stanju nacije 7. marta najavio da će privremena luka biti poslana u Gazu za isporuku humanitarne pomoći ljudima u toj enklavi.

Njegova administracija je imala za cilj da otvori novu rutu slanja pomoći u Gazu koja je pod kopnenom blokadom od strane Izraela.

Pentagon je potom na obalu gaze poslao JLOTS, sistem plutajućih dokova koji koriste američke inženjerijske snage.

Nakon više od dva mjeseca raspoređivanja, plutajući dok je prvi put postao operativan sredinom maja. Dok je oštećen zbog loših vremenskih uvjeta, zbog čega je popravljen.

Američke snage nisu dale informacije o tome koliko je pomoći stiglo morem u Gazu. Pentagon je najavio da će ponovo uspostaviti privremenu luku u Gazi, koja je zbog nepovoljnih vremenskih uslova ponovo povučena na obalu Ashdoda u Izraelu.

Ostaje nepoznanica šta će američka vojska uraditi nakon posljednje Bidenove izjave u kojoj je priznao da je razočaran tim projektom.

TRT Balkan / agencije