Biden je izjavio da ne zna koliko će dugo trajati sukob u Gazi.          Foto: AFP

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da je dvodržavno rješenje između Izraela i Palestine "konačan odgovor".

"Vidite, jasno sam stavio do znanja Izraelcima, Bibiju (Netanyahu, op.a.) i njegovom ratnom kabinetu da mislim da je jedini konačni odgovor ovdje dvodržavno rješenje. To je stvarno", rekao je Biden na konferenciji za novinare nakon sastanka sa kineskim kolegom Xi Jinpingom u San Franciscu u Californiji.

Izjavio je da ne zna koliko će dugo trajati sukob u Gazi.

"Kada će se ovo zaustaviti? Mislim da će prestati kada Hamas više ne bude imao kapacitet da ubija i zlostavlja i radi užasne stvari Izraelcima", kazao je američki predsjednik.

Dodao je da čini sve što je u njegovoj moći da izvuče izraelske zarobljenike iz Pojasa Gaze, naglašavajući da to ne znači slanje američkih trupa tamo.

Od prošlog mjeseca hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, oštećene su ili uništene u nemilosrdnim izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima na opkoljenu palestinsku enklavu.

U saopštenju Ureda za medije Vlade u Gazi navodi se da je broj ubijenih Palestinaca u napadima koje je Izrael pokrenuo na Pojas Gaze 7. oktobra dostigao 11.500, uključujući 4.710 djece i 3.160 žena. U napadima izraelske vojske ranjeno je 29.800 ljudi, a više od 70 posto čine žene i djeca.

Izrael procjenjuje da je najmanje 239 Izraelaca, uključujući vojno osoblje i civile, zarobljeno u Pojasu Gaze. Izraelske vlasti revidirale su broj ubijenih Izraelaca od 7. oktobra na oko 1.200.

TRT Balkan / agencije