Biden je ponovio podršku dvodržavnom rješenju "prema principu od prije 1967. godine".

"Znam da se cilj dviju država čini tako dalek, dok su poniženja poput ograničenja kretanja i putovanja ili svakodnevne brige za sigurnost vaše djece stvarne i trenutne. Palestinci se osjećaju povrijeđenima. Ali mora postojati političko rješenje", rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Palestine Mahmoudom Abbasom nakon sastanka u Betlehemu na Zapadnoj obali.

Biden je ponovio podršku dvodržavnom rješenju "prema principu od prije 1967. godine".

"Palestinski narod zaslužuje vlastitu državu koja je nezavisna, suverena i održiva", dodao je.

Američki predsjednik je obećao 200 miliona dolara Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) i dodatnih 100 miliona dolara za bolnice koje služe Palestincima u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Što se tiče ubistva palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh, Biden je rekao da će američka administracija "nastaviti da insistira na potpunoj i transparentnoj istrazi o njenoj smrti".

Abu Akleh (51), palestinsko-američka novinarka koja je radila za mrežu Al Jazeera sa sjedištem u Dohi, ubijena je 11. maja dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj akciji u blizini izbjegličkog kampa Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Iako su palestinski zvaničnici i Al Jazeera optužili Izrael za ubistvo reportera, Tel Aviv je negirao bilo kakvu odgovornost.

Biden je u srijedu stigao u Izrael na prvo službeno putovanje u regiju Bliskog istoka, gdje je obećao američku zaštitu Tel Avivu. Planirano je da otputuje i u Saudijsku Arabiju kasnije u petak.

AA