Hamas je u subotu pokrenuo najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko decenija.            Foto: Reuters

Dodatna američka pomoć izraelskoj vojsci je "na putu", rekao je predsjednik Joe Biden izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu u nedjelju u jeku obnovljenih tenzija s Palestinom.

Borbe između Izraela i Hamasa nastavljene su u nedjelju pošto je Izrael proglasio ratno stanje.

Hamas je u subotu pokrenuo najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko decenija, ispalivši hiljade raketa i zarobivši mnoge Izraelce. Rečeno je da je akcija bila odgovor na upad u džamiju Al-Aqsa i povećano nasilje jevrejskih doseljenika.

Kao odmazdu, izraelska vojska je pokrenula vlastitu operaciju protiv Hamasa u Pojasu Gaze, a prijavljeno je da je do sada poginulo najmanje 700 Izraelaca i 370 Palestinaca.

Američki predsjednik, koji je također razgovarao s Netanyahuom u subotu, obavijestio ga je o intenzivnom diplomatskom angažmanu koji su SAD preduzele u posljednja 24 sata u podršci Izraelu, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

"Predsjednik je također prenio da je dodatna pomoć izraelskim odbrambenim snagama sada na putu prema Izraelu i da će uslijediti još u narednim danima", navodi se.

Ranije u toku dana, Biden je dao podršku Tel Avivu, rekavši:

"SAD stoje uz Izrael. Nikada nećemo propustiti da im čuvamo leđa."

Šef Pentagona najavio je raspoređivanje mornaričkih brodova i vojnih aviona u blizini Izraela kao demonstraciju podrške.

"Usmjerio sam USS Gerald R. Ford Carrier Strike Group ka istočnom Mediteranu", rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Pozivajući se na zvaničnike koji su upoznati s planiranjem, NBC News je objavio da bi raspoređivanje moglo početi odmah, iako se očekuje da će potpuno pozicioniranje sredstava, posebno brodova, potrajati nekoliko dana.

TRT Balkan / agencije