Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je na hitan prekid vatre u Gazi.      Foto: Reuters

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u ponedjeljak na hitan prekid vatre u Gazi i upozorila da bi dalja eskalacija na Bliskom istoku bila katastrofa za sve ljude u regionu.

Obraćajući se novinarima tokom sastanka Evropske unije u Luksemburgu, Baerbock je rekla da će kasnije tokom dana otputovati u Izrael kako bi razgovarala o diplomatskim naporima za prekid vatre u Gazi i načinima povećanja humanitarne pomoći Palestincima.

“Mislimo na taoce, slike iz Gaze, one su srceparajuće. Zato definitivno nije opcija za nas i naše partnere da sada zakopamo glave u pijesak, potreban nam je prekid vatre”, rekla je Baerbock.

Podvukla je da treba učiniti više da se okonča patnja palestinskih civila.

"Apsolutno je jasno da Izrael može živjeti u sigurnosti samo ako Palestinci žive u sigurnosti, a Palestinci mogu živjeti u sigurnosti samo ako je Izrael siguran", rekla je Baerbock.

Pozvala je palestinsku grupu Hamas da oslobodi sve izraelske zarobljenike i prihvati prijedlog o prekidu vatre koji je prošlog mjeseca iznio američki predsjednik Joe Biden.

Naglasila je da je prekid vatre u Gazi "hitnije potreban nego ikada prije" tokom najnovijih događaja u regionu i rasta tenzija između Izraela i libanske grupe Hezbollah.

“Ponovo ću putovati u region, posjetiću i Liban, jer je situacija na plavoj liniji na sjeveru Izraela više nego zabrinjavajuća, dalja eskalacija bi bila katastrofa za sve ljude u regionu. Zato je toliko važno da konačno postignemo prekid vatre u Gazi”, istakla je Baerbock.

TRT Balkan / agencije