Ben-Gvir se oglasio na platformi društvenih medija X u vezi s novim sporazumom o razmjeni zarobljenika s Hamasom, te naveo: "Neoprezan dogovor = rušenje vlade."      Foto: Reuters

Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir izjavio je da bi "neoprezni sporazum" s Hamasom o razmjeni zarobljenika doveo do raspada koalicijske vlade koju vodi premijer Benjamin Netanyahu.

Ben-Gvir, koji je poznat po svom neprijateljstvu prema Palestini i koji je vršio pritisak na Netanyahua da nastavi s napadima na Gazu, zaprijetio je izraelskom premijeru ponovnim raspadom koalicije.

Ben-Gvir se oglasio na platformi društvenih medija X u vezi s novim sporazumom o razmjeni zarobljenika s Hamasom, te naveo: "Neoprezan dogovor = rušenje vlade."

Ekstremni desničar Ben-Gvir u više navrata je prijetio da će raspustiti koalicijsku vladu na čelu s Netanyahuom ako se ne poduzmu nikakvi koraci u skladu s njegovim zahtjevima od početka napada u Gazi 7. oktobra.

U svom govoru na redovnom sedmičnom sastanku svoje stranke prošle sedmice, Ben-Gvir je rekao da će napustiti koalicijsku vladu koju vodi Netanyahu ako napadi na Gazu budu zaustavljeni.

TRT Balkan / agencije