Hadid je na svom Instagram profilu, gdje ima oko 60 miliona pratilaca, osudila Ben-Gvirove komentare protiv Palestinaca.     Foto: AP

Odbrana palestinskih prava američke manekenke Belle Hadid dovela je do kritika izraelskog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira.

U intervjuu za izraelski kanal u srijedu, Ben-Gvir je rekao da sigurnost i prava na mobilnost izraelskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali imaju veću težinu od prava Palestinaca.

"Moje pravo, moje žene, moje djece, da lutam putevima Judeje i Samarije važnije je od prava kretanja Arapa", rekao je Ben-Gvir, koristeći biblijski izraz za okupiranu teritoriju.

Hadid je na svom Instagram profilu, gdje ima oko 60 miliona pratilaca, osudila Ben-Gvirove komentare protiv Palestinaca.

"Ni pod kojim okolnostima, ni u jednom trenutku, posebno 2023., jedan život ne bi trebalo smatrati vrijednijim od života drugog, posebno zbog njihove etničke pripadnosti, kulture ili neosnovanog animoziteta", napisala je Hadid.

Manekenka, čiji je otac Palestinac, također je objavila snimak izraelske grupe za ljudska prava B'Tselem na kojem se vidi kako izraelski vojnici u gradu Hebronu na Zapadnoj obali govore jednom stanovniku da Palestincima nije dozvoljeno hodati određenom ulicom jer je ona rezervisana za Jevreje.

"Podsjeća li ovo nekoga na nešto?", napisala je Hadid.

Ben-Gvir je odgovorio u petak tako što je supermodel nazvao "mrziteljem Izraela" i optužio je da je objavila dio intervjua "sa namjerom da se učinim rasističkim i zlim".

Opomene izraelskog ministra već su izazvale široke osude, uključujući i SAD, koje su to označile kao "rasističku retoriku".

Prema procjenama, oko 700.000 izraelskih doseljenika živi u 164 naselja i 116 ispostava na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se nelegalnim.

TRT Balkan / agencije