Odluka je donesena tokom propalestinskih protesta na Univerzitetu protiv izraelskih operacija u Gazi, što je uticalo na četiri tekuća projekta, a izraelske institucije još nisu komentarisale odluku.     Foto: AA

Belgijski univerzitet u Ghentu objavio je u petak da prekida veze s tri izraelske obrazovne i istraživačke institucije, navodeći kao razlog neusklađenost sa politikom ljudskih prava, objavio je rektorat.

"Trenutno procjenjujemo ova tri partnera kao problematična prema testu ljudskih prava Univerziteta u Ghentu, za razliku od pozitivne ocjene koju smo dali ovim partnerima na početku naše saradnje”, rekao je Rik Van de Walle, rektor Univerziteta u Ghentu.

Naveo je da Univerzitet završava saradnju sa Tehnološkim institutom Holon, Istraživačkim institutom MIGAL Galilee i Centrom Volcani, koji je specijalizovan za poljoprivredna istraživanja.

Odluka je donesena tokom propalestinskih protesta na Univerzitetu protiv izraelskih operacija u Gazi, što je uticalo na četiri tekuća projekta, a izraelske institucije još nisu komentarisale odluku.

Univerzitet je naglasio zabrinutost zbog povezanosti MIGAL-a i Volcanija s izraelskim ministarstvima i pružanjem materijalne podrške Instituta Holon izraelskoj vojsci za operacije u Gazi.

"Ovo je učinilo saradnju nepoželjnom“, navode sa Univerziteta.

Demonstranti na Univerzitetu pozdravili su odluku, ali su je nazvali samo prvim korakom, obećavajući da će nastaviti proteste sve dok univerzitet "ne raskine sve veze sa izraelskim institucijama“.

TRT Balkan / agencije