Policija je navodno privela blizu 10 demonstranata.             Foto: AA

Na ulicama Brisela, glavnog grada Belgije, u četvrtak navečer je došlo do sukoba policije i demonstranta koji su se okupili kako bi podržali proteste u Francuskoj nakon što je policajac ubio 17-godišnjeg dostavljača u predgrađu Pariza. Demonstranti su zapalili više vozila prije intervencije policije i privođenja učesnika.

Kako su objavili lokalni mediji, grupa mladih ljudi pozvala je putem društvenih mreža na podršku demonstracijama u Francuskoj zbog smrti tinejdžera Nahela M, kojeg je u utorak u Nanterreu ubio policajac iz vatrenog oružja jer se nije zaustavio tokom saobraćajne kontrole.

Demonstranti su se okupili u centralnom Anneessens u Briselu i bacali kamenje, razbijali prozore na autobuskim stanicama i zapalili više vozila, zbog čega su intervenisali i vatrogasci.

Sukob između policije i demonstranata izbio je na Bulevaru Maurice Lemonnier u centru grada. Stanica metroa Anneessens je zatvorena, a ulazak vozila u to područje je zabranjen.

Policija je navodno privela blizu 10 demonstranata.

Nahelova smrt izazvala je proteste u Nanterreu, što je dovelo do sukoba između demonstranata i policije i tokom prethodne noći.

Tužioci tvrde da je Nahela policija ubila nakon što je prekršio saobraćajne zakone i nije se zaustavio. Policajca (38) koji je ubio Nahela priveo je Generalni inspektorat nacionalne policije (IGPN) u okviru istrage o namjernom ubistvu.

TRT Balkan / agencije