Tri godine kasnije, uglovi Bejruta su očišćeni od ruševina, zgrade su obnovljene i život se vratio na ulice koje su bile uništene.             Foto: Reuters

4. avgusta 2020. godine, jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija u historiji potresla je Bejrut, uništivši dijelove libanonske prijestolnice, ubivši više od 220 ljudi i ranivši najmanje 6.500 drugih.

Ogromnu eksploziju izazvao je požar u skladištu u kojem je nekoliko godina bila loše uskladištena industrijska hemikalija amonijev nitrat. Njegovi udarni talasi - koji su se čuli čak i na Kipru - napustili su krater dubok 43 metra i registrovali ekvivalent zemljotresa magnitude 3,3 stepena.

Tri godine kasnije, uglovi Bejruta su očišćeni od ruševina, zgrade su obnovljene i život se vratio na ulice koje su bile uništene.

Iako su ostaci tragične eksplozije naizgled uklonjeni, žrtve i njihove porodice čeznu za odgovorima nakon što je istraga zaustavljena zbog pravnih i političkih prepirki.

Katastrofa je pogoršala duboku ekonomsku krizu u zemlji, stvarajući milijarde dolara štete i gurajući stanovništvo dalje u siromaštvo.

Žrtve koje pate od fizičkih posljedica eksplozije kažu da vlasti nisu pružile adekvatnu medicinsku njegu, finansijsku podršku ili pravdu.

TRT Balkan / agencije