Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock upozorila je da bi "pogrešna procjena" mogla pokrenuti potpuni rat između Izraela i libanske grupe Hezbollah.        Foto: Reuters

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock upozorila je da bi "pogrešna procjena" mogla pokrenuti potpuni rat između Izraela i libanske grupe Hezbollah pozvajući na uzdržanost.

Tokom jednodnevne posjete Bejrutu, Baerbock se susrela s libanskim kolegom Abdallahom Bou Habibom, nakon posjeta Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali.

“Razgovarano je o situaciji u Libanu i široj eskalaciji između Hezbollaha i izraelske vojske“, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Libana.

Dodaje se da je naglašena "važnost ulaganja svih potrebnih napora da se spriječi eskalacija i proširenje obima sukoba".

Baerbock je izrazila zabrinutost Njemačke zbog trenutnih tenzija u tom području i upozorila da se ne smije doći do ćorsokaka, posebno ako i Hezbollah i Izrael odbiju prekid vatre.

Šefica njemačke diplomatije upozorila je da bi “neuspjeh u postizanju sporazuma o prekidu vatre predstavljao opasnost za sve, jer bi mogao eskalirati u regionalni rat, koji bi zahvatio ne samo Liban i Izrael već i cijeli region”.

Bou Habib je ponovo potvrdio "predanost Libana mirnim rješenjima, posebno s obzirom na izazove s kojima se trenutno suočava".

Pozvao je na međunarodnu podršku i jačanje libanskih oružanih snaga.

Napetosti su porasle duž libanske granice s Izraelom tokom prekograničnih napada između Hezbollaha i izraelskih snaga dok Tel Aviv nastavlja sa svojom smrtonosnom ofanzivom na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 37.600 ljudi.

Hezbollah je povezao prekid svojih napada na Izrael sa prestankom izraelskih napada na Gazu.

TRT Balkan / agencije