Prvi put u australijskom zakonu vojnik na dužnosti ili bivši vojnik biva optužen za ratne zločine.       Foto: Reuters

Federalna policija Australije (AFP) navodi u saopštenju da je zajednička istraga između Ureda specijalnog istražitelja (OSI) i AFP-a “dovela do toga da je muškarac Novog Južnog Welsa optužen za ratni zločin – ubistvo“.

“Tvrdi se da je ubio jednog Afganistanca dok je bio raspoređen u Afganistanu s Australijskim odbrambenim snagama (ADF)“, navodi se u saopštenju, aludirajući na Olivera Schulza.

Schulza (41) je rano jutros uhapsila policija u Jindabyneu, u Sniježnim planinama Novog Južnog Welsa.

Australija je provela višegodišnju istragu o navodnim ratnim zločinima koje su počinile njene snage u Afganistanu.

Više od 39.000 australijskih vojnika služilo je u Afganistanu od 2001. godine.

“Veoma značajan korak”, rekla je Sophie McNeill, viša istraživačica Australije za Human Rights Watch.

Mogao bi se suočiti s doživotnim zatvorom

Schulzu je određen pritvor i očekuje se da će se kasnije pojaviti pred mjesnim sudom u Dauning centru, dodala je policija.

“Maksimalna kazna za ratni zločin (ubistvo) je doživotni zatvor”, navodi se.

To je prvi put da je bilo koji službenik ili bivši pripadnik Australijskih odbrambenih snaga optužen za ratni zločin prema australijskom zakonu.

Rawan Arraf, advokat i izvršni direktor Australijskog centra za međunarodnu pravdu, rekao je da su optužbe podignute protiv Schulza “također prvi put prema Odeljku 268 Krivičnog zakona Commonwealtha“.

“Odjeljak je uveden kako bi se izvršila ratifikacija Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda Australije. Veoma značajan dan za sve”, napisala je na Twitteru.

Australija je članica Commonwealtha, grupe zemalja koje su bile britanske kolonije.

“OSI i AFP rade zajedno na istrazi navoda o krivičnim djelima prema australijskom zakonu u vezi s kršenjem zakona o oružanom sukobu od osoblja australijskih odbrambenih snaga u Afganistanu između 2005. i 2016. godine“, saopštila je australijska policija.

Snimak ubistva

Prema ABC Newsu, Schulzova optužba se „odnosi na ubistvo Afganistanca Dad Mohammeda iz vatrenog oružja tokom racije ADF-a u maju 2012. godine, u provinciji Uruzgan u južnom Afganistanu“.

“To ubistvo je otkriveno u martu 2020. od ABC-jevog programa Four Corners, koji je emitovao snimke na kojima se vidi kako gospodin Schulz puca u gospodina Mohammada dok je Afganistanac ležao na zemlji“, navodi se u izvještaju.

Prema procjenama UN-a, najmanje 100.000 afganistanskih civila je poginulo otkako je bivši američki predsjednik George W. Bush odobrio ofanzivu na Afganistan u oktobru 2001. godine.

Postojale su optužbe protiv međunarodnih snaga da su počinile ratne zločine nad nedužnim civilima u ratom iscrpljenoj zemlji.

Godine 2020, 39 australijskih vojnika optuženo je za nezakonita ubistva afganistanskih civila ili zatvorenika.

U izvještaju koji je naručio glavni inspektor Australijskih odbrambenih snaga pronađene su "vjerodostojne informacije“ da su australijski vojnici ubijali civile i zatvorenike u Afganistanu.

Prema izvještaju, 25 sadašnjih ili bivših zaposlenih bilo je umiješano u teške zločine, bilo da su sami izvršili krivična djela ili su bili “saučesnici“.

General Angus Campbell, načelnik Australijskih odbrambenih snaga, ponudio je izvinjenje Afganistancima zbog ubistava.

TRT Balkan