Bio je prvi demokratski izabran predsjednik koji je završio svoj mandat u 75-godišnjoj historiji te južnoazijske muslimanske zemlje.     Foto: Reuters Archive

Pakistanski zastupnici u subotu su izabrali Asifa Alija Zardarija, kopredsjedavajućeg Pakistanske narodne partije (PPP) lijevog centra, za 14. predsjednika zemlje.

Zardari (68) pobijedio je Mahmooda Khana Achakzaija, iskusnog političara iz jugozapadne pokrajine Balochistan i kandidata opozicionog Sunitskog vijeća Ittehad, koje je novo sjedište poslanika pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf zatvorenog bivšeg premijera Imrana Khana.

Neke male političke stranke, uključujući Jamiat Ulema-e-Islam Fazal (JUI-F) i Jamaat-e-Islami, bojkotovale su izbore i nijedan poslanik iz ovih stranaka nije dao svoj glas.

Glasanje u Narodnoj skupštini i pokrajinskim skupštinama trajalo je od 10 do 16 sati po lokalnom vremenu.

Zardari je 68-godišnji udovac bivše premijerke Benazir Bhutto, a već je bio predsjednik Pakistana od 2008. do 2013. godine.

Bio je prvi demokratski izabran predsjednik koji je završio svoj mandat u 75-godišnjoj historiji te južnoazijske muslimanske zemlje.

Prema Ustavu, Pakistan je republika i islamska država sa polupredsjedničkim sistemom vlasti. Predsjednika republike na petogodišnji mandat bira savezni parlament i pokrajinske skupštine. Kandidat mora biti musliman i stariji od 45 godina.

TRT Balkan / agencije