Pola sati iza ponoći, po lokalnom vremenu, Homs i više tačaka u okolini grada bile su meta zračnih napada izraelskih snaga sa položaja sjeveroistočno od Beiruta.      Foto: Reuters

Režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada tvrdi da je Izrael izveo zračne napade na više od jedne tačke u gradu Homsu, u centralnom dijelu Sirije.

Pola sati iza ponoći, po lokalnom vremenu, Homs i više tačaka u okolini grada bile su meta zračnih napada izraelskih snaga sa položaja sjeveroistočno od Beiruta, objavila je novinska agencija Assadovog režima SANA na temelju vojnih izvora.

"Naši sistemi protivzračne odbrane presreli su neprijateljske projektile i oborili neke od njih. Nastala je materijalna šteta, a pet vojnika je ranjeno", piše u tekstu.

Izraelske vlasti se nisu oglasile po tom pitanju.

Poznato je da su uz režimsku vojsku u pokrajini Homs i njenim ruralnim područjima prisutne i terorističke grupe pod komandom Iranske revolucionarne garde te posebno elementi libanonskog Hezbollaha.

Assadov režim tvrdio je da je Izrael 31. marta izveo zračni napad na tačku u glavnom gradu Damasku.

Od 2011., kada je počeo građanski rat, Izrael s vremena na vrijeme izvodi napade na grupe koje podržava Iran i režimske vojne tačke u Siriji.

TRT Balkan / agencije