U incidentima je povrijeđeno 40 osoba, a privedeno je 30.           Foto: AA

Hiljade ljudi protestovalo je u Argentini protiv sveobuhvatnog "paketa ekonomskih reformi" koji vlada Javiera Mileija želi uvesti.

Hiljade građana okupili su se ispred zgrade Kongresa u glavnom gradu Buenos Airesu, oštro su reagovali na vladin paket ekonomskih reformi i sukobili se s policijom.

Snage sigurnosti odgovorile su suzavcem i vodenim topovima protiv demonstranata koji su ih napali molotovljevim koktelima i kamenjem.

U incidentima je povrijeđeno 40 osoba, a privedeno je 30.

Hospitalizirano je pet opozicionih zastupnika koji su povrijeđeni usljed policijske intervencije suzavcem.

Protest su podržale različite organizacije, lijeve stranke, penzioneri, prosvjetni radnici i razni sindikati.

Opozicioni zastupnik Mariano Recalde rekao je da bi radnici bili ozbiljno oštećeni ovim paketom reformi.

"Prava zaposlenika vratit će se stoljeće unazad", kazao je Recalde.

Bartolome Abdala, član parlamenta iz vladajuće stranke, istakao je važnost zakona i rekao da paket reformi treba prihvatiti za dobrobit Argentinaca.

Govoreći na finansijskom zasjedanju održanom u Buenos Airesu, predsjednik Milei je rekao: "O ovim se zakonima raspravlja već šest mjeseci. Kad bi se brzo usvojili, proces prilagođavanja bio bi manje bolan, ali politika ne mari za to".

Ministar finansija Luis Caputo izjavio je da će se privredni uslovi u zemlji brže poboljšati ako paket reformi odobri Senat.

Paket ekonomskih reformi, također poznat kao "Zakon temeljnih načela i polazišta", smatra se radikalnom promjenom u Argentini.

Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Javier Milei za oživljavanje posrnule ekonomije zemlje, uključuje proglašavanje izvanrednog ekonomskog stanja, rezanje penzija i smanjenje radnih prava.

Vlada, koja želi povećanje ulaganja privatnog sektora, također želi provesti privatizaciju.

Paket reformi, koji se smatrao jednim od najvećih izbornih obećanja predsjednika Mileija, prihvaćen je većinom glasova u Zastupničkom domu u aprilu.

TRT Balkan / agencije