"Međutim, počinioci masakra ostaju slijepi i gluhi na ovaj povik", dodao je Fidan u petak.         Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan domaćin je panela "Kontakt grupe za Gazu" na Diplomatskom forumu u Antaliji.

Kao među članovima Kontakt grupe, palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki i egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry učestvovali su u petak na panelu, razgovarajući o naporima da se zaustavi palestinsko pitanje i tekući masakr u palestinskoj Gazi.

Shoukry je izjavio da osjeća veliku frustraciju jer nije u mogućnosti pružiti dovoljno humanitarne pomoći Palestincima u Gazi zbog teških okolnosti na terenu.

Al-Maliki je tokom panela rekao da Izrael nije uspio da postigne nijedan od svojih deklariranih ciljeva u tekućem sukobu u Gazi.

Navodeći da je jedan od nedeklariranih ciljeva Izraela potpuno uništenje Gaze, rekao je, ovo je pokretačka snaga koja stoji iza opstanka sukoba.

Počevši u petak u turskom gradu Antaliji na mediteranskoj obali, forum ugošćuje predstavnike iz 147 zemalja širom svijeta pod temom „Podizanje diplomatije usred kriza“.

Očekuje se da će na trećem izdanju foruma, koji je počeo u petak, prisustvovati gotovo 4.500 učesnika, uključujući 19 šefova država, 73 ministra i 57 međunarodnih predstavnika.

Forum uključuje širok spektar učesnika, od diplomata i političara do studenata, akademika, organizacija civilnog društva i poslovne zajednice.

"Počinioci masakra ostaju slijepi i gluhi na ovaj povik"

Tokom uvodnog govora na Diplomatskom forumu u Antaliji, turski ministar vanjskih poslova je rekao da se "islamski svijet, globalni jug i savjesni pojedinci na Zapadu zalažu za Gazu, dok "počinioci masakra ignorišu ovaj povike".

"Međutim, počinioci masakra ostaju slijepi i gluhi na ovaj povik", dodao je Fidan u petak.

“Vidimo da časni pojedinci na Zapadu više nisu ravnodušni prema ovom zločinu u Gazi”, rekao je on.

Napomenuo je da je samospaljivanje američkog vojnika jer nije mogao podnijeti saučesništvo u masakru u Gazi znak krize legitimiteta međunarodnog sistema.

TRT Balkan