Anketa: Podrška izraelske javnosti za Netanyahua na 32 posto

Anketa: Podrška izraelske javnosti za Netanyahua na 32 posto

52 posto ispitanika smatra da je Benny Gantz pogodniji za vođenje vlade.
List navodi da je situacija, prema anketi, slična situaciji od prošle sedmice kada je anketa pokazala je da 31 posto Izraelaca vjeruje da je Netanyahu najpogodniji za premijera, u poređenju sa 50 posto onih koji preferiraju Gantza.              Foto: AA

Nedavna izraelska anketa javnog mnijenja pokazala je da samo 32 posto Izraelaca vidi premijera Benjamina Netanyahua kao najprikladniju figuru za premijersku poziciju, javlja Anadolu.

Izraelski dnevnik Maariv objavio je rezultate istraživanja u petak, navodeći da 32 posto ispitanika "vjeruje da je Netanyahu najpogodniji za premijersku poziciju, dok je 52 posto reklo da je član Ratnog kabineta Benny Gantz pogodniji za tu poziciju".

List navodi da je situacija, prema anketi, slična situaciji od prošle sedmice kada je anketa pokazala je da 31 posto Izraelaca vjeruje da je Netanyahu najpogodniji za premijera, u poređenju sa 50 posto onih koji preferiraju Gantza.

Najnovija anketa, koju je sproveo Institut "Lazar" na slučajnom uzorku od 513 Izraelaca sa procijenjenom stopom greške od 4,3 posto, otkrila je da bi Netanyahuova desničarska stranka Likud izgubila polovinu od sadašnjih 32 mjesta u Knessetu, ako bi izbori bili održani u tom trenutku.

Partija nacionalnog jedinstva, koju predvodi Gantz, dobila bi 40 mjesta u odnosu na sadašnjih 12 mjesta, dok bi opozicija osigurala ukupno 71 mjesto u odnosu na 44 mjesta stranaka koje podržavaju vladu.

Za formiranje vlade u Izraelu potrebno je imati najmanje 61 člana Knesseta.

Nesuglasice unutar izraelske vlade eskaliraju između ministara koji podržavaju Netanyahuovu politiku u vezi s napadom zemlje na Gazu i drugih koji pokušavaju podstaći postizanje sporazuma kako bi osigurali povratak talaca koje palestinska grupa Hamas drži u enklavi.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, u kojoj je ubijeno više od 26.000 i ranjeno 64.487 Palestinaca. Oko 1.200 Izraelaca ubijeno je u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije