Broj poginulih u izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze povećan je na 3.478, uz više od 12.000 povrijeđenih.         Foto: AFP

Nekoliko dana prije napada na baptističku bolnicu Al-Ahli u Gazi, u kojem su poginule stotine ljudi, Anglikanska crkva koja nadzire spomenutu zdravstvenu ustanovu dobila je tri izraelska naređenja da evakuiše objekat, saopštila je Anglikanska crkva u Al-Qudsu (Jerusalem).

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze u napadu Izraela na bolnicu u Gazi ubijena je 471 osoba, a 342 osobe su ranjene, od kojih 28 teško.

"Primili smo tri naređenja za evakuaciju bolnice, u subotu, nedjelju i ponedjeljak. Bolnica je bombardovana u utorak", rekao je anglikanski nadbiskup Hosam Naoum na konferenciji za novinare.

Dodao je da je većina ovih naređenja izdata preko telefona. Nadbiskup je eksploziju u bolnici nazvao zločinom i masakrom.

"Mi kao crkvene vođe uvijek upozoravamo na nasilje kao rezultat trenutnog sukoba na Bliskom istoku između Izraelaca i Palestinaca", rekao je Naoum.

Upitan je i o strani odgovornoj za eksploziju.

"Ono što znamo je ono što smo vidjeli na televiziji, a mi nismo vojni stručnjaci da odredimo stranu. Ono što barem znamo je da ima mnogo zgrada, domova i mnogo mjesta koja su bombardovana u izraelskim napadima", rekao je nadbiskup, govoreći o Gazi i dodao da su to činjenice na terenu.

Izrael je negirao odgovornost za napad na bolnicu, ali informacija da je vojska telefonski izdala upozorenja ide u prilog tvrdnjama da je Izrael izveo napad.

Bolnica je poznata kao baptistička iz istorijskih razloga, ali je pod upravom Anglikanske crkve, ili Crkve Engleske, od ranih 1980-ih godina.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aqsa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze.

Broj poginulih u izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze povećan je na 3.478, uz više od 12.000 povrijeđenih.

TRT Balkan / agencije