"Prolazimo također kroz novu fazu u odnosima sa Katarom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtom", kazao je Abdollahian.       Foto: Reuters

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian izjavio je da su spremni ispuniti obaveze iz nuklearnog sporazuma ako se strane dogovore da se vrate sporazumu.

Nuklearni sporazum nije mogao biti implementiran nakon jednostranog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 2018. godine.

SAD se jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma i ponovo počeo uvoditi sankcije Iranu. Iran je kao odgovor prekinuo provoditi obaveze iz nuklearnog sporazuma.

Abdollahian je u obraćanju na sjednici Arapsko-iranskog dijaloga u Teheranu istakao značaj regionalnog dijaloga i saradnje.

"Iran je odlučan da produbi odnose između država regiona. Na tome se zasniva vanjska politika naše sadašnje vlade", rekao je.

Dodao je da je saradnja sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim zemljama u regionu na dnevnom redu zvaničnog Teherana.

"Prolazimo također kroz novu fazu u odnosima sa Katarom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kuvajtom", kazao je Abdollahian.

Također je komentarisao izraelsku okupaciju palestinskih teritorija.

"Mir, stabilnost i sigurnost se ne mogu postići u regionu osim ako se cionistički režim ne razoruža i ne prekine okupacija Palestine. Pitanje Palestine treba biti u fokusu integriteta država regiona i islamskog svijeta", istakao je iranski ministar vanjskih poslova.

TRT Balkan / agencije