U izvještaju se navodi da se odrasli muškarac zapalio ispred izraelske ambasade u Washingtonu.          Foto: AA

Aktivni pripadnik američkog ratnog zrakoplovstva zapalio se u nedjelju ispred izraelske ambasade u Washingtonu u znak protesta protiv rata u Gazi, navode brojni američki mediji.

“Više neću biti saučesnik u genocidu. Upravo ću se upustiti u ekstremni čin protesta, ali, u poređenju s onim šta ljudi doživljavaju u Palestini od strane kolonizatora, ovo uopšte nije ekstremno. To je ono što je naša vladajuća elita odlučila da će biti normalno”, rekao je 25-godišnji Aaron Bushnell prije nego što se zapalio.

Snimak na kojem se prikazuje njegov vid protesta i trenutak kada se Bushnell zapalio postao je viralan.

Požar je ugasilo osoblje tajne službe, a Bushnell je nakon toga prebačen u bolnicu zbog "kritičnih povreda opasnih po život", saopštio je Odjel vatrogasne i hitne medicinske pomoći Washingtona.

Prema informacijama koje je Anadolu dobila od službenika vatrogasne i hitne službe u Washingtonu, dojava o incidentu je stigla Vatrogasnoj službi oko 13 sati po lokalnom vremenu.

U izvještaju se navodi da se odrasli muškarac zapalio ispred izraelske ambasade u Washingtonu.

“Po dolasku na lice mjesta, vidjeli smo da su požar ugasili uniformisani pripadnici tajne službe”, rekao je neimenovani zvaničnik.

U više izvještaja koji se navodi da je muškarac uzvikivao "Slobodna Palestina" prije nego se zapalio.

List "Washington Post" je objavio da je glasnogovornica Ratnog zrakoplovstva Rose M. Riley potvrdila da se radi o aktivnom zrakoplovcu.

U video snimku, emitovanom na platformi Twitch uživo, ali koji je kasnije uklonjen, Bushnell je kazao da "više neće biti saučesnik u genocidu", u vezi s izraelskim ubistvima u Gazi.

Lokalne vlasti su objavile da je u toku istraga o ovom slučaju.

U decembru 2023. godine, jedna osoba se zapalila ispred izraelskog konzulata u američkoj Atlanti u znak protesta protiv Izraela zbog napada u Pojasu Gaze.

TRT Balkan / agencije