Welch je naglasio da ovaj "ciklus straha, zastrašivanja i nasilja" mora završiti.            Foto: AP

Američki demokratski senator Peter Welch pozvao je na "prekid vatre na neodređeno vrijeme"u Pojasu Gaze, kako bi se "spriječile daljnje civilne žrtve".

U pisanoj izjavi, Welch je naveo da podržava "pravo Izraela da se brani", ali da to "ne bi trebao činiti na način koji bi doveo do velikih civilnih žrtava i masovnog uništenja civilne infrastrukture u Gazi".

Objašnjavajući da će ovo bombardovanje samo "isprovocirati više neprijatelja" protiv Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, Welch je poručio:

"Stoga primirje treba produžiti na neodređeno vrijeme."

Skrenuo je pažnju na smrt šestogodišnjeg djeteta palestinskog porijekla koje je ubijeno nožem, i pucanje na tri učenika palestinskog porijekla u SAD-u, kao i porast antisemitizma.

Welch je naglasio da ovaj "ciklus straha, zastrašivanja i nasilja" mora završiti.

"Sjedinjene Američke Države ne mogu tolerisati nastavak bombardovanja koje je uzrokovalo smrt i povrede tolikog broja civila", istakao je Welch.

Četverodnevna humanitarna pauza između Hamasa i Izraela stupila je na snagu u petak, 24. novembra, u 7 sati po lokalnom vremenu. Oslobađanje zatvorenika odvija se u serijama, a humanitarna pauza je u ponedjeljak uvečer produžena za dva dana.

Tokom humanitarne pauze oslobođeno je 180 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, među kojima su žene i djeca, i 61 izraelski zatvorenik, muškarac, žene i djeca, iz Pojasa Gaze.

Izrael je pokrenuo brutalne napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Više od 15.000 Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze od 7. oktobra. U Izraelu službeni broj ubijenih iznosi 1.200.

TRT Balkan / agencije